sâmbătă, 5 mai 2012

Cea mai buna piesa la festivalul Quo-Vadis

Cea mai buna piesa ar cuprinde, cred eu, toate piesele deoarece sa depus multa munca, mult efort si ceva buget care din pacate la noi in muzica crestina nu prea e prezent (cel putin la artistii care incearca sa abordeze un stil mai independent, necomercial) pentru a fi realizate. Dar nu putem spune ca toate piesele sun foarte bune din punct de vedere tehnic. Binenteles sunt criterii dupa care poti constata daca o melodie merita sau nu sa fie promovata sau, cum e cazul de fata, sa fie aleasa ca fiind cea mai buna piesa. Nu rebuie sa uitam mesajul pe care il transmite si care trebuie sa fie potrivit cu elementele ce construiesc structura melodiei si care transmit un semnal catre ascultator, facand-ul sa intre in acea stare pe care interpretul doreste sa o transmita. Eu cred ca stim cu totii care sunt acele stari sufletesti ce provoaca fie sentimente negative, fie pozitive.Trupa The Marker –If you didn`t love me reuseste sa pastreze o instrumentatie mai soft care ajuta auditoriul sa fie mai atent la mesaj. Acest lucru transmite si o senzatie de relaxare de care avem cu totii nevoie. In ultima parte a melodiei trupa intensifica sunetul cu ajutorul instrumentelor, oferind senzatia de desteptare asupra ascultatorului, pregatind si provocand accentuarea mesajului mai puternic. Desi din punct de vedere structural-instrumental melodia se califica pentru o astfel de nominalizare, nu putem spune ca trebuia sa participe la acest festival deoarece trupa nu se catalogeaza ca fiind o trupa de muzica crestina iar mesajul se indreapta spre doua constante.

Piesa muzicala interpretata de Chris-Tu Esti, ne ofera o tonalitate care oscileaza de la senzatia de bucurie spre cea de tristete. Poate trebuia ca accentul prozaic pe care il are textul sa fie mai bine accentuat si mai convingator pentru a fi mai de impact asupra celui care asculta. Totusi reuseste sa ajunga la inima auditoriului prin mesajul consistent pe care il are.

Melodia Ingenunchez cantata de Alin Timofte Band are doua variante. Dezavantajul selectarii uneia sintre ele la aceasta sectiune e ca nu ni se transmite care din variante a fost nominalizata. Daca ar fi sa aleg varianta nominalizata, as alege-o pe prima deoarece reprezinta mult mai bine mesajul pe care trupa il transmite si se potriveste cu starea pe care solistul o traieste and canta.

Truypa Skydive reuseste sa transmita prin mesajul, structura si tonalitatea melodiei Gloria energia si spiritul sarbatorilor de iarna. Putem chiar spune ca este o noutate in muzica crestina contemporana prin faptul ca aduce o noua abordare a muzicii si a stilului muzical, lucru de care cam la toti le este frica sa-l facem pentru a nu esua. Trebuie doar sa vrei si sa crezi ca cea ce faci vine de sus. Si accentul prozaic e foarte prezent oferind un impact mai mare asupra ascultatorului.

Ce imi place al piesa lui Sunny-Tu esti rege ofera un lucru pe care tot mai putine trupe si artisti il fac. Aceala de a oferi o melodie cu instrumente acustice fara a folosi alte instrumente amplificate. La fel si mesajul e obiectiv si se potriveste intr-un context de inchinare si de contemplare, intr-o stare mai linistita.

Melodia Aleluia interpretata de Adi Hentea se distinge de toate celelalte melodii prin faptul ca abrordeaza un alt stil de muzica. Cu fiecare parte la care se trece, piesa incepe sa se intensifice si sa ii fie adaugate elemente sonore care se contopesc foarte bine cu mesajul transmis.

Piesa de la ParadigmA Follow me nu prea caracterizeaza stilul de muzica pe care trupa il abordeaza. Desi face o trecere de la stilul lor independent spr cel comercial, reusesc prin aceasta melodie sa cucereasca fanii nedezamagindu-i nici de data asta. Dar la fel ca la trupa The Marker mesaju are mai multe directii directii, fara a avea un target bine definit.

Dupa parerea mea cea mai buna piesa care ar putea castiga aceasta sectiune este a trupei Alin Timofte Band, prima varianta deoarece in aceasta piesa gasim toate elementele care alcatuiesc o melodie.

2 comentarii:

  1. Sunt la asentimentul tău legat de introducerea a mai multor piese, un exemplu este piesa "Sens" a trupei Acces care putea fi inclusă la această secțiune având în vedere că luni la rând a ocupat locul 1 în topul Contrast Media.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da asa e. In mod normal trebuiau monitorizate siturile de muzica crestina, radiourile, televiziunile si doar apoi selectate pisele si in functie de rezultatele pe care le optineau in urma centralizarii informatiilor trebuiau sa desemneze artistii.

    RăspundețiȘtergere

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...