sâmbătă, 28 aprilie 2012

Videoclipurile nominalizate la festivalul Quo-Vadis


De mult asteptam sa se faca o schimbare in muzica crestina contemporana, iar una dintre schimbari vroiam sa fie asupra videoclipurilor si a mesajului pe care acesta il transmite impreuna cu muzica si textul, fie al unui artist, fie al unei trupe. Aceasta schimbare a venit mult mai tarziu decat ma asteptam, dar asta demonstreaza ca trebuie sa avem rabdare in privinta anumitor lucruri, si credinta ca ele se vor implinii.

 Nu stiu dupa ce criterii au fost nominalizate videoclipurile la acest festival, dar vreau sa le analizam  impreuna, mai pe scurt, din unele puncte de vedere,  si sa vedem care dintre ele merita sa castige premiul pentru nominalizare.



Ar fi avut mult mai mari sanse Adi Gliga sa castige aceasta sectiune daca ar fi participat cu videoclipul Eu si un defect. Dar nici videoclipul piesei Vino in lumea mea nu este rau realizat, desi scenariul pare mai comercial. Totusi reuseste sa transmita, prin cadrele pe care le-a filmat, si mesajul textului. Totusi lipsesc cateva elemente care ar fi putut sa-i dea un plus de valoare videoclipului si sa-l faca mai plin de viata si miscare.
Al doilea videoclip, Dorinta mea de la 4Motion, incearca sa transmita ceva dar destul de subliminal. E o senzatie ca va urma sa se intample ceva, dar se ramane pe aceeasi idee, iar apoi se schimba scenele radical, efectul produs fiind acela de pierdere a ideii sau a mesajului transmis. Ultima scena are o tonalitate mai potrivita stilului de muzica, dar lipseste miscarea si dinamica, pozitiile artistilor fiind mai statice. Probabil daca se incerca o combinare a scenelor, fara a fi puse pe rand, mesajul si imaginea clipului ar fi fost mult mai  bine intelese.
Mesajul din piesa muzicala Despre alegeri al lui Catalin Ciuculescu  putea fi transmis mult mai bine daca avea si un scenariu cu o poveste.(am observat un cadru langa un lac..se puteau filma cadre cu un personaj pescuind, creandu-se o poveste, si asa putea fi transmis putin mai bine mesajul si vizual). Oricum pentru a intelege mesajul textului, e bine sa-l auzi, dar cand vorbin de un videoclip, trebuie sa-l si areti intr-un mod cat mai clar pentru a putea fi inteles chiar si fara sa asculti textul. Ce e frumos, e ca ritmul cadrelor se imbina cu stilul de muzica abordat in aceasta piesa.
Clipul De ziua Ta de la Callatis Praise este singurul care foloseste si diaporama. Desi reuseste sa transmita destul de bine mesajul textului cu cel al imaginii, sunt momente in care se deviaza de la subiect, dar asta doar in cateva ipostaze. Ce e putin deranjant la videoclip, e aglomeraratia cadrelor, fiind neaerisite pentru a-ti da senzatia de spatiu si miscare lejera. Asta poate fi din cauza ca e o melodie de Craciun si de aceasta sarbatoare oamenii tind sa impodobeasca obiecte.
Tonalitatea scenei din melodia de Craciun Iesle sfanta, tron divin de la Ami si Crista se potriveste foarte bine cu stilul muzical dar si cu imaginea pe care deja si-au format-o artistele. Dar e o problema cu mesajul textului si scenele in care sa filmat videoclipul pentru ca mesajul nu e transmis pentru a fi cat de cat relevant. Pot spune ca sunt in contrast deoarece tonalitatea clipului e una mai gotica, potrivita pentru un stil simph-metal abordat de-o trupa scandinava sau chiar un etno-metal.  Mesajul clipului nu transmite intr-o mare masura  mesajul textului, dar e bine ca totusi imaginea nu se concentreaza doar asupra protagonistelor.
Punctul forte al videoclipului To the Cross facut pentru David Baban  este acela ca are o imagine si cadre de calitate. Dar problema este ca nu sunt aranjate in asa fel incat sa nu te plictiseasca. Cand se aude textul, se vede si artistul cum canta, cand nu se aude textul, da senzatia ca se ascunde intr-o cochilie si asteapta sa iasa iarasi. Fiind o piesa mai independenta si dinamica in care instrumentele acustice si electrice se imbina intr-o maniera foarte buna, la fel si clipul putea avea o dinamica si desigur un band in background care sa nu fie static si care completa foarte mult mesajul stilului abordat si lipsa firului narativ.
In concluzie eu cred ca cel mai bun videoclip care are cele mai multe elemente care caracterizeaza un videoclip este cel al lui Adi Gliga si cred ca merita sa castige aceasta sectiune. Oricum juriul are sablonul lui dupa care va alege videoclipul cel mai bun si sunt sigur ca vor face alegerea corecta.

2 comentarii:

  1. chiar m-am uitat la videoclipuri sa vad daca e asa ce ai zis, si asa e! te stii la critica de film, ai ceva studii in domeniul artei?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu chiar..sunt ultimul an la sectia Publicitate si imi fac licenta din Branding Muzical.

    RăspundețiȘtergere

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...