vineri, 30 noiembrie 2012

1. Muzica și brandingul - 1.1. Ce este muzica?



Muzica este o lege morala, ea da suflet universului,
aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții,
viața și veselie tuturor lucrurilor, ea este esența ordinii,
înalțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos.
Platon
 
 
Sunt mulți cei ce au încercat să definească muzica și au făcut-o foarte bine, dar muzica este atât de diversificată și cuprinde atâtea elemente încât fiecare meloman sau ascultător de muzică poate să ofere o definiție care să completeze multele definiții care au fost date de-a lungul timpului.
Printre cei care au definit muzica îi putem aminti pe cațiva :[1] filozoful francez, J.-J. Rousseau afirma că  Muzica este arta de a combina sunetele în mod plăcut urechii”, muzicologul francez Jules Combarieu spunea   că muzica este „arta de a gândi cu sunete”  iar esteticianului vienez Ed. Hanslick  vede în muzică doar un „joc de sunete”.
            În ultima perioadă tot mai mulți oameni de știință fac unele conexiuni între muzică și domeniul lor (matematică, fizică, arte plastice, medicină, psihologie, comunicare etc.). Astfel fiecare încercă să dea câte o definiție care să lege cumva muzica de acea profesie.
Profesorul doctor docent Andrei Athanasiu afirma în cartea scrisă de el, Muzica și medicina[2], că: “...muzica și medicina sunt două vase comunicante, medicina fiind permeabilă la muzică, iar muzica arătând o tendință de încorporare în totalitatea psihosomatică a individualității.” și “muzica este arta cea mai comunicativă, care permite traducerea trăirii omenești fără a o descrie, întrucât este un limbaj universal.”
Mihai Dinu[3] spune ca dintre  sistemele  de comunicare non-verbală, muzica este cel mai complex sistem și  mesajul ei se adresează zonelor intime și profunde ale ființei interioare.



[1] George Pascu; Melania Boțocan. Carte de istoria a muzicii, Iasi, Editura Vasiliana’98, 2003, p. 7.
[2] Andrei Athanasiu, Muzică și medicină, Homo Musicalis,București, Minerva, 2003, pp. 3-4.
[3] Mihai Dinu, Comunicarea repere fundamentale, Ediția a II-a, Editura Algos, București, 2007, p. 247.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...