vineri, 13 august 2010

Brandul de oraş

Zilele trecute am avut ocazia să merg într-unul dintre cele mai frumoase oraşe pe care le are România, şi anume Braşov (atestat în 1235 sub numele Corona). Aş vrea să vorbesc despre lucrurile care îl fac un oraş cunoscut. Cel mai mult m-a impresionat aşezarea geografică, fiind aşezat în partea central-estică a României, la poalele vârfului Tâmpa (967m). Este foarte frumos să stai într-un oraş înconjurat de munţi plini de conifere care dau senzaţia de prospeţime şi oferă, binenţeles, un aer curat.
Cladirile din centrul vechi construite în stilurile gotic, baroc, renaşcentist, brâncovenesc, art-nouveau şi clasic, atrag atenţia prin designul lor şi te fac să simnţi atmosfera din secolele trecute. Faşcinant e faptul că au rezistat atâta timp. Pe lângă centrul vechi trec zidurile cu bastioane, care înconjurau cetatea începând cu secolul al X-lea.Unul dintre cele mai importante obiective turistice e Biserica Neagră, construită în stil gotic transilvănean în secolul XIV. Pe lângă colecţia de covoare orientale şi clopotul cel mai greu din românia cântărind 6300 Kg, mai are şi mobilier datând din sec. XV şi o orgă care este cea mai mare din Europa. Mai sunt foarte multe obiective pe care le-ar aprecia oricine de exemplu str. Sforii, care e printe cele mai strâmnte străzi din Europa, având o lungime de 80 m, iar lăţimea variază de la 111 la 135 cm.
Mi-a plăcut foarte mult o metodă BTL : umbrelele de pe terase aveau deasupra pe ele scris numele oraşului în mai multe limbi, iar pe margine "Probably the best city in the world". Sigur avea legatură cu berea Carlsberg, de unde au şi împrumutat sloganul. Au mai împrumutat ceva, şi anume modelul literelor ce formează cuvântul cartierului din Los Angeles, Hollywood. În Braşov literele ce formează numele oraşului sunt puse pe muntele Tâmpa. Eu aş fi optata pentru varianta mai veche, când între anii 1950-1959 oraşul se numea Stalin, iar numele Stalin era scris pe munte cu brazi deschişi la culoare. O idee mai frumoasă din punctul meu de vedere, deşi seara nu ştiu cum ar putea fi luminat. Dar tehnologia avansează şi se poate gasi o modalitate.
Încă un lucru, şi cu asta închei, e festivalul Cerbul de Aur, care atrage mulţi turişti din ţară şi străinătate, dar şi mulţi artişti şi trupe care abordează diferite stiluri de muzică. Şi să nu uităm de Poiana Braşov, un loc ideal pentru a-ţi petrece vacanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...