sâmbătă, 7 august 2010

Brandul de oraş şi de "ţară"

Becleanul este oraşul în care am copilărit o perioadă pe când eram mai mic. Deşi pe atunci nu erau lucruri care sa îl facă cunoscut, uite că a venit vremea să iasă din anonimat şi să devină un oraş turistic. Dar ce anume a început sa îl facă un oraş turistic? În primul rând în 15 iulie 2010 au fost inaugurate Băile Figa, un complex turistic ce adaposteste, deocamdată, un bazin în aer liber cu apă sărată sau „slatină”, cum îi zic localnicii, un bazin cu apă dulce închis, un teren de voley, două de tenis de câmp şi o terasă. Umblă zvonul cum că se va construi si un aqua park, lucru ce va atrage mult mai mulţi turişti. Totuşi există un inconvenient şi anume lipsa copacilor care să ţină umbră persoanelor mai în vârstă în special. Deşi există umbrele de soare, acestea sunt ocupate tot timpul datorită numărului mare de clienţi. Vreau să vă dau şi un sfat util: dacă intraţi în bazinul cu apă sărată încercaţi pe cât posibil să nu inghiţiţi apă sau să faceţi mişcări bruşte care să vă facă să trageţi apa sărată pe nas. E o senzaţie foarte neplăcută.
Becleanul mai are cu ce să se mândrească şi anume cu cel mai mare steag tricolor din ţară care măsoară 20*16 m. Acesta a fost a-l doilea lucru ce ma impresionat când am ajuns în Beclean. Primul a fost când am constatat că biserica reformată e renovată, uite că şi rimează . Un alt obiectiv turistic e herghelia de cai. Dacă vreţi sa mergeţi la călărit, herghelia din Beclean e una potrivită.
Ce ar trebui îmbunătăţit pentru a-l face un oraş mai cunoscut şi mai atractiv? În primul rând elaborarea unei broşuri cu toate obiectivele turistice. Unul dintre ele e un cimitir evreu care datează de câteva sute de ani, dar care nu este ingrijit. În broşură trebuie specificate informaţii cu privire la obiectivele turistice, scurt istoric, dar şi locuri unde se pot caza turiştii şi restaurante cu diverse specialităţi.
Şi despre brandul de „ţara” vreau să vorbesc. Cum poate ajunge un sat să fie cunoscut şi să atragă atenţia cu ceva? Probabil nu cu mare lucru, veţi spune. Dar totuşi sunt două sate care atrag atenţia cu ceva special. Primul, Ciceu Cristeşti, este un sat care are foarte multe monumente şi statui. Asta îl face satul cu cele mai multe monumente din România.
O altă localitate care mă impresionează şi îmi place foarte mult e Dobricul. Dar ce anume îi dă farmec acestui sat? În primul rănd aici se află manastirea Dobric, o mănăstire de măicuţe, iar lângă ea este castelul Milea. Tot lângă ea sa început construcţia la una dintre cele mai mari biserici penticostale din România. Dar oare de ce trebuie să construiască o biserică aşa mare? Răspunsul e simplu: 90 % din populaţia Dobricului sunt penticostali. E interesant cum într-o localitate cu aşa multi penticostali există o mănăstire. Un lucru tot interesant e că barul se află peste drum de cele două obiective, o combinaţie foarte bună între sacru şi profan.
Data viitoare voi posta si poze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...