luni, 11 februarie 2013

Trupa Revers



Ma bucur foarte mult ca Biserica Faclia organizeaza in fiecare luna cate un concert cu artisti din Romania.  Duminica seara am avut placerea de a asista la un concert al trupei Revers, o trupa din Baia-Mare care inceput proiectul muzical in 2012.  Stitlul pe care il abordeaza merge pe directia celor de la U2 , asta dupa  prima aparenta. Oricum imi place ca au luat initiativa si au format aceasta trupa si cel mai mult admir la ei ca au iesit cu creatii propii. Trupe ca acestea vor schimba abordarea muzicala in sfera crestina din outdoor, fiind catalizatoare pentru noua generatie care cauta ceva care sa-i reprezinte.

 Liviu zicea la inceput ca clujenii sunt critici, sau foarte critici. Factorul care determina clujenii sa fie critici e faptul ca exista o cultura muzicala mai avansata care duce la pretentii mai mari. Bogdan Hui spunea ca alt factor care determina clujenii sa fie mai critici e din cauza ca orasul e unul universitar. Eu cred ca din cauza asta foarte multi tineri sunt mai deschisi la minte si pot percepe mult mai bine sound-ul, mesajul sau chiar brand-ul care formeaza o trupa. Oricum branding-ul unei trupe crestine nu se poate realiza foarte usor din cauza resurselor limitate, si ma refer la timp, resurse financiare, staff, tonalitate, directia muzicala si a mesajului, etc. Oricum in timp se pot realiza multe lucruri.

Revenind la trupa Revers, am observat si eu unele scapari. Daca vor citi acest articol sper sa nu se supere, ci sa lucreze in continuare la partile care trebuie imbunatatite.  Primul lucru care mi-a sarit in fata e faptul ca nu au un target bine stabilit. Poti canta pentru toata lumea, dar nu toata lumea e deschisa la astfel de piese muziale din sfera rock-ului. Asadar trebuie stabilit targetul, altfel e ca si cum ai fugi dupa toti iepurii pentru ca vrei sa-i prinzi pe toti. Dar ajungi sa nu prinzi niciunul. Asadar stabileste-ti „iepurele ” dupa care vrei sa alergi si ai mai multe sanse sa-l prinzi. Iarasi nu e foarte bine sa te scuzi ca nu te-ai pregatit cu alte melodii ci doar cu acelea pe care le-ai cantat. O trupa profesionista tot timpul e pregatita pentru orice situatie, fie ca nu are track-uri, metronom, sau inginer de sunet. Oricum trupele in general au tendinta sa dea vina pe alti factori daca ceva nu iasa bine. Hai sa nu mai dam vina pe tehnologie sau alte lucruri ci sa facem performanta cu ce avem. Si inca o chestie. Daca publicul cere inca o melodie, e mai bine sa nu te scoti ca nu te-ai pregatit, ci sa oferi melodia care a prins cel mai bine. Alt lucru e accentul prozaic care  trebuie sa fie mult mai definit. Ar mai fi multe de spus dar cred ca e de-ajuns pentru inceput dar inca un lucru vreau sa mentionez. Baieti trebuie sa va stabiliti o directie care sa aiba un punct la care sa vreti sa ajungeti. Numai bine va doresc si sa cresteti tot mai mult din toate punctele de vedere. DSVB!

 

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

1. Muzica și brandingul - 1.2.Componența muzicii


„Muzica este o lege morală, ea dă suflet universului
aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții,
viață și veselie tuturor lucrurilor, ea este esența ordinii
înalțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos.”
Platon
 

Elementele de bază care alcătuiesc muzica sunt: ritmul,  melodia, armonia, forma, calitățile expressive și timbrul.[1]  În continuare vom aprofunda aceste elemente cu ajutorul expertului în percepție muzicală Daniel J. Levitin[2] :


accesband.ro
Ritmul conține duratele notelor și modul în care se grupează în unități. Un exemplu e cântecul foarte cunoscut ”Alphabet Song” în care literele ABCDEFG conțin șase note și sunt egale ca durată, apoi la G se rămâne de două ori, apoi la HIJK sunt tot note egale, iar LMNO sunt cantate la jumătate de durată iar pe P se stă mai lung .

Melodia conține înălțimile cântate succesiv și reprezintă partea principală dintr-o piesă muzicală. În muzica independentă exista un lead (sunet principal) vocal sau instrumental care conduce piesa. Compozitorii de muzică clasică folosesc melodia principală sau chiar o temă muzicală  pentru a crea variațiuni pe care apoi  le pun în diferite forme. 

Armonia conține înaltimile tonale cântate simultan și relația dintre acestea și  contextele tonale care stabilesc ceea ce va urma într-o melodie. Armonia o putem auzi în background-ul unei piese și ea  este cea care susține melodia.

Forma conține arhitectura piesei muzicale.

Calitățile expresive  conțin: dinamica, tempoul sau ritmul piesei și  conturul care arată dacă notele merg în sus sau în jos .

Timbrul conține culoarea sunetului și deosebește o voce de alta, un instrument de altul sau chiar sunetul produs de același instrument din registrul de jos în registrul acut.

El mai adaugă la aceste principale forme ale muzicii și:

-          tonul și înălțimea tonală, elemente  caracterizate prin nota pe care o auzim cum ar fi un Fa#

-          conturul piesei ,care arată notele ce  merg în sus sau în jos

-          intensitatea sonoră măsurată în decibeli, notată cu  „<” și ” >”” si având pe partitură notațiile :pianissimo, piano, mezzo-piano, mezzo-forte, forte, fortissimo și sforzando

-          reverberația,  ne ajută să percepem sunetele și distanța de la care acestea sunt transmise

-          măsura, ne ajută să deosebim o melodie de vals cântată în 3/4 ,de un marș grupat în 2/4 sau 4/4 și este concepută de creier datorită ritmului și intensității ;

-          cheia, descrie ierarhia tonurilor și diferă de la o persoană la alta, datorită faptului că fiecare persoană are preferințe proprii în ce priveste stilurile și limbajele muzicale, și de asemenea  percepția pe care  fiecare o are față de muzică. 

Potrivit lui Daniel J. Levitin[3]  înălțimea tonală pe care o percepem, e un fapt psihologic coexistent doar în mintea noastră, deoarece undele sonore nu au înălțimi tonale. Ca să ajungem să percepem înălțimea tonală așa cum e ea, trebuie ca undele sonore să lovească timpanul și pavilionul, astfel declașându-se o succesiune de acțiuni mecanice și neurochimice care conduc la o imagine mentală internă. Urechea noastră poate percepe doar sunetele cuprinse între 20 Hz și 20 000 HZ.  Astfel o voce masculină ajunge la aproximativ 110 Hz iar cea feminină la 220 Hz. Ca să poată sparge un pahar de sticlă, o sopranistă are nevoie de 1000 Hz. Noi, oamenii percem înălțimile tonale deoarece celulele ciliate din membrana bazilară a urechii reacționează la banda de fregvențe, decșansând impulsuri.

 



[1] Susan Strohschein; Maria Magdalena Gherasim, Editura Jubilate, Oradea, 2006, p. 11.
[2] Daniel J. Levitin. Creierul nostru muzical. Știința unei eterne obsesii.București, Humanitas, 2010, pp.20-23.
[3] Daniel J. Levitin. Creierul nostru muzical. Știința unei eterne obsesii.București, Humanitas, 2010, pp.28-32

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...