vineri, 30 noiembrie 2012

1. Muzica și brandingul - 1.1. Ce este muzica?



Muzica este o lege morala, ea da suflet universului,
aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții,
viața și veselie tuturor lucrurilor, ea este esența ordinii,
înalțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos.
Platon
 
 
Sunt mulți cei ce au încercat să definească muzica și au făcut-o foarte bine, dar muzica este atât de diversificată și cuprinde atâtea elemente încât fiecare meloman sau ascultător de muzică poate să ofere o definiție care să completeze multele definiții care au fost date de-a lungul timpului.
Printre cei care au definit muzica îi putem aminti pe cațiva :[1] filozoful francez, J.-J. Rousseau afirma că  Muzica este arta de a combina sunetele în mod plăcut urechii”, muzicologul francez Jules Combarieu spunea   că muzica este „arta de a gândi cu sunete”  iar esteticianului vienez Ed. Hanslick  vede în muzică doar un „joc de sunete”.
            În ultima perioadă tot mai mulți oameni de știință fac unele conexiuni între muzică și domeniul lor (matematică, fizică, arte plastice, medicină, psihologie, comunicare etc.). Astfel fiecare încercă să dea câte o definiție care să lege cumva muzica de acea profesie.
Profesorul doctor docent Andrei Athanasiu afirma în cartea scrisă de el, Muzica și medicina[2], că: “...muzica și medicina sunt două vase comunicante, medicina fiind permeabilă la muzică, iar muzica arătând o tendință de încorporare în totalitatea psihosomatică a individualității.” și “muzica este arta cea mai comunicativă, care permite traducerea trăirii omenești fără a o descrie, întrucât este un limbaj universal.”
Mihai Dinu[3] spune ca dintre  sistemele  de comunicare non-verbală, muzica este cel mai complex sistem și  mesajul ei se adresează zonelor intime și profunde ale ființei interioare.



[1] George Pascu; Melania Boțocan. Carte de istoria a muzicii, Iasi, Editura Vasiliana’98, 2003, p. 7.
[2] Andrei Athanasiu, Muzică și medicină, Homo Musicalis,București, Minerva, 2003, pp. 3-4.
[3] Mihai Dinu, Comunicarea repere fundamentale, Ediția a II-a, Editura Algos, București, 2007, p. 247.

marți, 29 mai 2012

feedback Quo-Vadis

...asa ca m-am gandit sa scriu un feed-back in legatura cu festivalul ce a avut loc sambata 26 mai 2012. As vrea sa scriu cateva impresii scurte din trei puncte de vedere: cel al spectatorului, cel al participantului impreuna cu trupa ACCES si cel al unui viitor om al comunicarii.


Ca si spectator m-am simtit foarte bine in atmosfera creata de organizatori, trupe si oamenii prezenti pe scena, care au reusit sa imi trezeasca interesul si sa imi capteze atentia si sa ma faca sa fiu atent la ce se petrece. Si cum zicea o tipa din public, venita din alta tara: "E mai frumos la festivalul acesta pentru ca e ca la Hollywood" (ceva de genul). Un plus al festivalului e ca Dumnezeu nu a fost uitat  si i s-au recunoscut meritele fara de care nici unul dintre cei de pe scena, organizatori sau din public nu ar fi ajuns la acest festival.

 Ca si artist, mi-a parut bine ca am putut duce mesajul trupei in care cant la un public foarte divers si mi-a placut ca publicul nu a stat pasiv ci a reactionat oferind un feed-back pozitiv (cel putin asa am observat). Mi-a placut mult ca am putut relationa cu alti artisti si personalitati din diferite medii fie online fie offline.
Un eveniment de asa anvergura ar trebui organizat in fiecare an. Dar binenteles e nevoie de diferite resurse, fie materiale, spirituale, financiare, etc. si de implicarea publicului. Din punct de vedere organizatoric pot spune ca a fost peste asteptari. Chiar daca au fost mici probleme, ele sau rezolvat.

Si daca le luam pe cele bune, sa le luam si pe cele rele. Ce mi-a placut e ca juriul la unele sectiuni a reusit sa analizeze trupele si artistii participanti si sa vada elementele care ajuta trupa sau artistul sa ajunga la performanta, dar ce nu mi-a placut e ca la unele sectiuni, lipsa de profesionalism a fost foarte vizibila. Poti fi profesionist intr-un domeniu sau o ramura a unui domeniu, dar nu in toate. Probabil ca trebuia ca juriul sa fie mai diversificat. Au fost trupe sau solisti care chiar meritau sa li se fi recunoscut performantele. Si voturile publicului au avut influenta si probabil ca si asta a avut un efect neasteptat, la mine cel putin. Eu as sugera ca pe viitor sa fie premiul publicului, si premiul juriului, doar asa se poate recunoaste valoarea adevarata a cuiva. Oricum din greseli invatam si eu cred si sper ca la urmatoarea editie, nominalizarile sa fie mai la obiect, castigatorii sectiunilor nominalizate sa fie alesi dupa meritele si performantele lor si  dupa o analiza mai buna.

miercuri, 9 mai 2012

De ce nu e in ton cu festivalul Quo-Vadis sectiunea „Cel mai bun website”?

Prima data cand am vazut aceasta sectiune, ma intrebam: „care e legatura cu muzica, deoarece este un festival de muzica?”. Totusi exista o legatura, dar este o legatura cu doar un element care formeaza imaginea unei trupe care intr-un final ajunge sa devina un brand. Aceste elemente transmnit un mesaj, o tonalitate, o identitate, etc. care definesc si caracterizeaza o trupa.


Pentru a se lega mai bine de tonalitatea festivalului, aceasta sectiune trebuia sa fie redenumita in „Cea mai buna imagine a unei trupe sau a unui artist”. Oricum pentru ca websitul face parte din imaginea unei trupe, trebuie pus accentul si pe acesta.

Aproape toate trupele si-au facut o imagine reprezentativa si cu informatii care trebuie sa apara intr-un site. Trupa The Marker a iesit din ”multime”, abordand o tonalitate neconventionala, Skydive abordeaza o tonalitate mai „de epoca”, trupa Acces merge spre gotic, Teodora Popescu si-a ales o imagie mai soft. In mare fiecare trupa a incercat sa impleteasca stilul de muzica cu imaginea transimsa de stilul abordat. Informatia are un rol foarte important intr-un website, dar din pacate nu e prezenta in totalitate. Pot spune ca situl reprezinta cartea de indentitate a unei trupe, iar aici trebuie sa gasesti tot ce tine de trupa, chiar si povestea din spatele „cortinei”. Am observat la unele websituri ca lasa ca playlist-ul sa fie pornit o data ce accesezi pagina. Lucrul acesta poate fi enervant daca nu vrei sa asculti melodia care ruleaza si nu gasesti butonul de oprire. Dar in publicitate, difuzarea unei melodii sau a unei teme muzicale  pe site, are efecte pozitive. Ca sa inchei, imi dau cu parerea si spun ca trupa Skydive are websitul cel mai dezvoltat si cu elemente definitorii care reprezinta imaginea lor.

sâmbătă, 5 mai 2012

Cea mai buna piesa la festivalul Quo-Vadis

Cea mai buna piesa ar cuprinde, cred eu, toate piesele deoarece sa depus multa munca, mult efort si ceva buget care din pacate la noi in muzica crestina nu prea e prezent (cel putin la artistii care incearca sa abordeze un stil mai independent, necomercial) pentru a fi realizate. Dar nu putem spune ca toate piesele sun foarte bune din punct de vedere tehnic. Binenteles sunt criterii dupa care poti constata daca o melodie merita sau nu sa fie promovata sau, cum e cazul de fata, sa fie aleasa ca fiind cea mai buna piesa. Nu rebuie sa uitam mesajul pe care il transmite si care trebuie sa fie potrivit cu elementele ce construiesc structura melodiei si care transmit un semnal catre ascultator, facand-ul sa intre in acea stare pe care interpretul doreste sa o transmita. Eu cred ca stim cu totii care sunt acele stari sufletesti ce provoaca fie sentimente negative, fie pozitive.



Trupa The Marker –If you didn`t love me reuseste sa pastreze o instrumentatie mai soft care ajuta auditoriul sa fie mai atent la mesaj. Acest lucru transmite si o senzatie de relaxare de care avem cu totii nevoie. In ultima parte a melodiei trupa intensifica sunetul cu ajutorul instrumentelor, oferind senzatia de desteptare asupra ascultatorului, pregatind si provocand accentuarea mesajului mai puternic. Desi din punct de vedere structural-instrumental melodia se califica pentru o astfel de nominalizare, nu putem spune ca trebuia sa participe la acest festival deoarece trupa nu se catalogeaza ca fiind o trupa de muzica crestina iar mesajul se indreapta spre doua constante.

Piesa muzicala interpretata de Chris-Tu Esti, ne ofera o tonalitate care oscileaza de la senzatia de bucurie spre cea de tristete. Poate trebuia ca accentul prozaic pe care il are textul sa fie mai bine accentuat si mai convingator pentru a fi mai de impact asupra celui care asculta. Totusi reuseste sa ajunga la inima auditoriului prin mesajul consistent pe care il are.

Melodia Ingenunchez cantata de Alin Timofte Band are doua variante. Dezavantajul selectarii uneia sintre ele la aceasta sectiune e ca nu ni se transmite care din variante a fost nominalizata. Daca ar fi sa aleg varianta nominalizata, as alege-o pe prima deoarece reprezinta mult mai bine mesajul pe care trupa il transmite si se potriveste cu starea pe care solistul o traieste and canta.

Truypa Skydive reuseste sa transmita prin mesajul, structura si tonalitatea melodiei Gloria energia si spiritul sarbatorilor de iarna. Putem chiar spune ca este o noutate in muzica crestina contemporana prin faptul ca aduce o noua abordare a muzicii si a stilului muzical, lucru de care cam la toti le este frica sa-l facem pentru a nu esua. Trebuie doar sa vrei si sa crezi ca cea ce faci vine de sus. Si accentul prozaic e foarte prezent oferind un impact mai mare asupra ascultatorului.

Ce imi place al piesa lui Sunny-Tu esti rege ofera un lucru pe care tot mai putine trupe si artisti il fac. Aceala de a oferi o melodie cu instrumente acustice fara a folosi alte instrumente amplificate. La fel si mesajul e obiectiv si se potriveste intr-un context de inchinare si de contemplare, intr-o stare mai linistita.

Melodia Aleluia interpretata de Adi Hentea se distinge de toate celelalte melodii prin faptul ca abrordeaza un alt stil de muzica. Cu fiecare parte la care se trece, piesa incepe sa se intensifice si sa ii fie adaugate elemente sonore care se contopesc foarte bine cu mesajul transmis.

Piesa de la ParadigmA Follow me nu prea caracterizeaza stilul de muzica pe care trupa il abordeaza. Desi face o trecere de la stilul lor independent spr cel comercial, reusesc prin aceasta melodie sa cucereasca fanii nedezamagindu-i nici de data asta. Dar la fel ca la trupa The Marker mesaju are mai multe directii directii, fara a avea un target bine definit.

Dupa parerea mea cea mai buna piesa care ar putea castiga aceasta sectiune este a trupei Alin Timofte Band, prima varianta deoarece in aceasta piesa gasim toate elementele care alcatuiesc o melodie.

luni, 30 aprilie 2012

Sectiunea controversata de muzica traditionala la festivalul Quo-vadis

Pentru a putea sti daca artistii au fost nominalizati corect la sectiunea cel mai bun proiect de muzica traditionala, trebuie mai intai sa ascultam piesele artistilor, sa vedem ce stil de muzica abordeaza si apoi sa facem o comparatie intre marii artisti de muzica traditionala pe care ii are romania si muzica celor nominalizati. Probabil cine i-a nominalizat sa gandit la muzica traditionala crestina de mai demult (ma refer la melodiile pe care strabunicii si bunicii nostrii le cantau pe vremea lor). Dar tot ar fi o problema deoarece in acest caz putem vorbi de cover-uri sau de melodii interpretate si ca rezultat trebuie formata o sectiune noua.
Parerea mea e ca stilul pe care il abordeaza artistii de al aceasta sectiune se apropie si are mai multe influente din muzica usoara romaneasca, desi nu putem vorbi de o identitate muzicala cat de cat curata.

Prima data cand am vazut sectiunea la cel mai bun proiect de muzica traditionala, ma asteptam sa vad artisti care au totusi cel putin influente din muzica traditionala romaneasca. Un exemplu foarte cunoscut este  Ileana din Valcele  care pastreaza spiritul muzicii noastre traditionale sau populare, cum mai e cunoscuta, si este un promotor si un exemplu pentru noi unul fiecare, de iubire nationalista si pastrare a traditiei muzicii romanesti. Binenteles mai sunt foarte multi artisti crestini care abordeaza acest stil de muzica si eu personal ii respect foarte mult deoarece ca si romani nu trebuie sa uitam radacinile muzicii noastre si ce ne reprezinta la nivel national in domeniul muzicii.

Oricum artistii au fost nominalizati, ei fiind Catalin & Ramona Lup, Alin & Emima Timofte, Speranta si prietenii si  Ema Repede, iar juriul si publicul trebuie sa aleaga un castigator la aceasta sectiune iar trupa care se apropie cel mai mult de muzica traditionala,dupa  parerea mea este ansamblul  Speranta si Prietenii. 

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Videoclipurile nominalizate la festivalul Quo-Vadis


De mult asteptam sa se faca o schimbare in muzica crestina contemporana, iar una dintre schimbari vroiam sa fie asupra videoclipurilor si a mesajului pe care acesta il transmite impreuna cu muzica si textul, fie al unui artist, fie al unei trupe. Aceasta schimbare a venit mult mai tarziu decat ma asteptam, dar asta demonstreaza ca trebuie sa avem rabdare in privinta anumitor lucruri, si credinta ca ele se vor implinii.

 Nu stiu dupa ce criterii au fost nominalizate videoclipurile la acest festival, dar vreau sa le analizam  impreuna, mai pe scurt, din unele puncte de vedere,  si sa vedem care dintre ele merita sa castige premiul pentru nominalizare.



Ar fi avut mult mai mari sanse Adi Gliga sa castige aceasta sectiune daca ar fi participat cu videoclipul Eu si un defect. Dar nici videoclipul piesei Vino in lumea mea nu este rau realizat, desi scenariul pare mai comercial. Totusi reuseste sa transmita, prin cadrele pe care le-a filmat, si mesajul textului. Totusi lipsesc cateva elemente care ar fi putut sa-i dea un plus de valoare videoclipului si sa-l faca mai plin de viata si miscare.
Al doilea videoclip, Dorinta mea de la 4Motion, incearca sa transmita ceva dar destul de subliminal. E o senzatie ca va urma sa se intample ceva, dar se ramane pe aceeasi idee, iar apoi se schimba scenele radical, efectul produs fiind acela de pierdere a ideii sau a mesajului transmis. Ultima scena are o tonalitate mai potrivita stilului de muzica, dar lipseste miscarea si dinamica, pozitiile artistilor fiind mai statice. Probabil daca se incerca o combinare a scenelor, fara a fi puse pe rand, mesajul si imaginea clipului ar fi fost mult mai  bine intelese.
Mesajul din piesa muzicala Despre alegeri al lui Catalin Ciuculescu  putea fi transmis mult mai bine daca avea si un scenariu cu o poveste.(am observat un cadru langa un lac..se puteau filma cadre cu un personaj pescuind, creandu-se o poveste, si asa putea fi transmis putin mai bine mesajul si vizual). Oricum pentru a intelege mesajul textului, e bine sa-l auzi, dar cand vorbin de un videoclip, trebuie sa-l si areti intr-un mod cat mai clar pentru a putea fi inteles chiar si fara sa asculti textul. Ce e frumos, e ca ritmul cadrelor se imbina cu stilul de muzica abordat in aceasta piesa.
Clipul De ziua Ta de la Callatis Praise este singurul care foloseste si diaporama. Desi reuseste sa transmita destul de bine mesajul textului cu cel al imaginii, sunt momente in care se deviaza de la subiect, dar asta doar in cateva ipostaze. Ce e putin deranjant la videoclip, e aglomeraratia cadrelor, fiind neaerisite pentru a-ti da senzatia de spatiu si miscare lejera. Asta poate fi din cauza ca e o melodie de Craciun si de aceasta sarbatoare oamenii tind sa impodobeasca obiecte.
Tonalitatea scenei din melodia de Craciun Iesle sfanta, tron divin de la Ami si Crista se potriveste foarte bine cu stilul muzical dar si cu imaginea pe care deja si-au format-o artistele. Dar e o problema cu mesajul textului si scenele in care sa filmat videoclipul pentru ca mesajul nu e transmis pentru a fi cat de cat relevant. Pot spune ca sunt in contrast deoarece tonalitatea clipului e una mai gotica, potrivita pentru un stil simph-metal abordat de-o trupa scandinava sau chiar un etno-metal.  Mesajul clipului nu transmite intr-o mare masura  mesajul textului, dar e bine ca totusi imaginea nu se concentreaza doar asupra protagonistelor.
Punctul forte al videoclipului To the Cross facut pentru David Baban  este acela ca are o imagine si cadre de calitate. Dar problema este ca nu sunt aranjate in asa fel incat sa nu te plictiseasca. Cand se aude textul, se vede si artistul cum canta, cand nu se aude textul, da senzatia ca se ascunde intr-o cochilie si asteapta sa iasa iarasi. Fiind o piesa mai independenta si dinamica in care instrumentele acustice si electrice se imbina intr-o maniera foarte buna, la fel si clipul putea avea o dinamica si desigur un band in background care sa nu fie static si care completa foarte mult mesajul stilului abordat si lipsa firului narativ.
In concluzie eu cred ca cel mai bun videoclip care are cele mai multe elemente care caracterizeaza un videoclip este cel al lui Adi Gliga si cred ca merita sa castige aceasta sectiune. Oricum juriul are sablonul lui dupa care va alege videoclipul cel mai bun si sunt sigur ca vor face alegerea corecta.

joi, 12 aprilie 2012

Votul de la festivalul Quo-vadis

Multa lume se plafoneaza cand vine vorba de a vota trupele si artistii care participa la festivalul Quo-Vadis. Probabil au impresia ca (fac o analogie acum) a vota pe site este exact ca si cum ai sta la coada la aparatul montat in hol, care iti ofera un numarcu cu care poti merge sa  la ghisee, unde distinsa doamna cu care vorbesti te trimite sa completezi un formular pe care ai uitat sa-l completezi, dar dupa ce il completezi te trimita la posta pentru ca nu ai timbru fiscal, iar dupa ce cumperi timbrul fiscal iti dai seama ca nu ai copie dupa bultin si cercul poate continua.

Totusi daca admiri un artist(a) sau o trupa, eu cred ca poti spune ca faci parte din acea trupa cu tot cu defectele pe care le are si incerci sa o sustii cat poti de bine, iar crearea unui cont pentru a ptea sustine artistul, nu mi se pare a fi o piedica foarte mare. Dar cred ca sunt si oameni care fac orice pentru a-si sustine trupa in orice fel posibil.

Modalitatea de a-ti crea un cont nu chiar asa grea. Trebuie doar sa-ti alegi un id, o parola, introduci adresa ta de e-mail, introduci cifrele din imaginea de langa casuta, dai autentificare, astepti sa-ti vina un  mail de confirmare, iar apoi te loghezi si poti vota. Sunt aproape trei randuri si nu cred ca e mult.

Asadar poti incepe a vota accesand urmatorul link: http://184.168.134.151/~quovadis/vot/signup.php 

marți, 10 aprilie 2012

Despre Festivalul Quo-Vadis



M-am bucurat mult sa aflu ca impreuna cu trupa din care fac parte, ACCES, am fost nominalizati la premiile Quo-Vadis, editia a 6-a. Chiar ma intrebam de multe ori ”oare o sa se mai tina festivalul Quo-Vadis?”. Chiar nu mai credeam ca va fi ceva, dar se pare ca nu am fost dezamagit de organizatori. Eu personal am apreciat acest festival inca de cand am aflat de el. Chiar imi doream ca intr-o buna zi sa pot participa impreuna cu o oarecare trupa (pe-atunci nu cantam in nici o trupa). Uite ca acel vis a devenit realitate si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Ma bucur si ca pot vota trupele participante pentru a putea castiga sectiunea pentru care au fost nominalizate, si chiar va incurajez pe unul fiecare sa faceti la fel accesand situl: http://www.quo-vadis.ro/

Fiecare dintre noi avem cate o personalitate care ne influenteaza stilul de muzica si chiar artistii pe care ii ascultam. Ce-mi place cel mai mult la aceste trupe ( fie ca abordeaza un stil mai comercial, fie mai independent), e faptul ca ei canta pentru un singur scop: acela de a-l grorifica pe Dumnezeu, si sper ca acest scop sa nu se stinga la nici o trupa. Sper sa revin cu mai multe informatii despre trupele care participa si sa aflam si parerea lor despre acest festival.

Conversatie la Tron

Tocmai am terminat de filmat videoclipul pentru melodia „Conversaţie la Tron”. Originalitatea acestui videoclip constă în introducerea el...